Агенцията по вписванията – БИЧ или ПЕРО

Предприемчивите хора работят в частния сектор. Дефакто те създават благата на обществото. За да има улици, полицаи, чиновници, канализация и т.н. Другият вариант е да минем на издръжка на някоя голяма държава, както беше със Съветския съюз.

Този вариант, обаче историята определи като краткосрочен и губещ. Оставаме на варианта за родния ни частен сектор, който се трепе от сутрин до вечер, за да я има тази държава.

Начинът да работи този сектор е чрез фирми. Всяка година в света се регистрират милиони компанни. От големи гиганти до еднолични търговци, които работят от дома си. И всички те трябва да имат спокойствие (не закрила!!!) от страна на държавата.

Първото нещо след нова година у нас беше създаването на митичната Агенция по вписванията. Основната й задача е да улесни бизнеса. След като нещата явно не потръгнаха жената-министър на правосъдието Меглена Тачева направи проверка. Викна медиите. Размаха пръст. Вдигна 2-3 лозунга и си би камшика. На другия ден същото.

За пререгистрация на фирма, смяна на булстат, регистриране на нова фирма ви трябват железни нерви, 3-4 часа скандали и чакане на опашка в задушно пространство.

Отивате в новата сграда на бул „Ал. Стамболийски” в София и какво ви прави впечатление – добитъкът (разбирай гражданите) е натъпкан на първия етаж пред няколко гишета, докато масивната сграда се вие още няколко нагоре, за да побере чиновническия апарат. Но това е само началото.

Информация няма кой да ви даде. В претъпканото помещение всеки опит да попитате някого за нещо ще завърши със скандал от страна на огромните опашки. И хората са си прави, защото не може да се пита нон-стоп по гишетата, а пък информация няма откъде да получите.

Няма и ред, по който да се редят хората и да се структурират опашките от чакащи. Властва естественият подбор и скандалите.

Ако случайно трябва да подпишете или да поправите нещо трябва да ползвате гърба на съседа или стъклото пред вас, пред чиито отвор коренопреклонно се навеждате.

Но най-гнусното в цялата работа е оставянето на тестета документи зад щанда. (тия които са били в КАТ го знаят). Идва някой смигва със служителя на гишето и му плесва документи за пререгистрация на сумай ти фирми. В моя случай 15 на брой. След което си хваща шапката и заминава. Това гише вече не работи. А баламите назад чакат. Тачева да си го запише някъде и да го набие в главите на подчинените си: ЕДНО ГИШЕ – ЕДИН ЧОВЕК – ЕДНИ ДОКУМЕНТИ. Ако не може да се оправи да се занимава само със затворите.

Да не говорим за мита, че може да се регистрирате в интернет. Пишете, мъчите се и след 2 часа ви дава, или че сесията ви е изтекла или че нещо не е наред и ви изхвърля от системата.

Агенцията по вписванията поне засега е провален проект и аналогиите са повече със смяната на номерата в КАТ, от които остана лош спомен и съмнения дали тогава някой не прибра тлъсти комисионни. Държавата е лош стопанин и колкото по-малко държава има в живота ни, толкова по-добре ще работи икономиката и ще се развива обществото. Който иска повече държава е радетел за корупция, загуба на време, безхаберие, разсипия.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

“Великолепната шесторка” е тук, а къде е държавата?

Тази седмица мислех да пиша първо за снега, но някакси темата се преекспонира, а работата остана нес

Гробището около нас

Обществено – “журналистическата” импотентост ражда чудовища

БЕЗОЧИЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=101

Posted by on ян. 24 2008. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.