Австрийският външен министър: Активистите на Ердоган да напуснат Австрия

Sebastian Kurtz

„Който приема турско гражданство, губи австрийското.“

Министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц още веднъж изрази възмущението си относно демонстрациите в подкрепа на Ердоган, които се проведоха във Виена.

„Който иска да се ангажира с турската вътрешна политика, може да напусне Австрия, никой няма да му попречи“, – цитира вестник „Австрия24“  министъра в интервю по телефона от Вашингтон. Той се намира в столицата на САЩ за участие днес на среща на външните министри от антитерористичната коалиция.

Себастиан Курц, който също отговаря и за въпросите на интеграцията, изрази своите очаквания, че гражданите с турски произход ще са „лоялни по отношение на Австрия“. „Който  привнася конфликти отвън, влияе негативно на съжителството“. 

Ще припомним, че след опита за преврат в Турция, във Виена се състояха масови демонстрации  в подкрепа на правителството, при които бе нападнат и кюрдски ресторант. Във връзка с това, вестникът цитира Курц: „От Турция бе организирано провеждането на демонстрации в Австрия. Това е напълно неприемливо. Призиви за демонстрации от чужбина – това е немислимо. Не можем да се съгласим с внасянето в нашата страна на конфликти отвън.“

Третият председател на Австрийския национален съвет Норберт Хофер (АПФ), който изпълнява длъжността президент до  провеждането на повторните избори, настоява за  преустановяване на  признаването на австрийско гражданство за мигранти от Турция. Основание за това е предположението за двойно гражданство.

Мигранти от турски произход, посочва Хофер, след връчването на австрийско гражданство, отново кандидатстват пред турските власти за върнатите си преди това паспорти. До този момент Турция отказва да предостави съответните данни на австрийската страна. 

Австрия24“ цитира изказване на кандидата за президент на Австрийската партия на свободата (АПФ)„Двойното гражданство при създалите се обстоятелства е не само противозаконно, но то насърчава създаването на паралелни общества. Турски мигранти, които нелегално притежават двойно гражданство, трябва да се откажат от австрийското.“

Визирайки предизвиканата от Хофер дискусия по повод турско-австрийското двойно гражданство, външният министър Себастиан Курц посочва категорично: „Който приема австрийското гражданство, той губи турското“ – пише в заключение вестникът.

Не е ясно, колко австро-турски граждани имат в действителност двойно поданство, пише Ди Прессе. Австрийските власти не знаят в какъв момент  Турция предоставя на австрийци второ гражданство. На последните парламентарни избори в Турция, 90 000 живеещи в Австрия турци са имали право на глас. Четиридесет и пет процента са се възползвали от това право. Дали сред тях е имало такива с двойно гражданство, не може да се установи. В момента в Австрия живеят около 300 000 с турски корени, 116 000 от тях имат турско гражданство.

от Memoria de futuro  · 22/07/2016 ·

Превод и обобщение: Александър  Александров / Memoria de futuro

Източници:  Österreich 24 , Die Presse

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13221

Posted by on юли 22 2016. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.