АВСТРАЛИЙСКИ ГРАД ЗАБРАНИ ВОДАТА В ПЛАСТМАСОВИ БУТИЛКИ

Австралийският град Бънданун въведе забрана за търговия на вода в пластмасови бутилки. В града смятат, че смелото им решение е първо по рода си в света.
Пластмасовите шишета бяха тържествено свалени от рафтовете в малкото провинциално градче, отстоящо на 2 часа път с кола от Сидни.
Забраната, която е подкрепена от местните търговци, означава, че бутилираната вода вече не може да се предлага в градчето. Вместо тях ще се използват бутилки за многократна употреба, които първоначално ще бъдат напълнени безплатно от новопоставените системи за минерална вода.

Местните организираха шествие в чест на забраната, като преминаха през централната улица на града предвождани от гайдар.

Говорителят на кампанията Джон Ди обяви: „Докато нашите политици се боричкат с огромните по размер климатични промени, това, което Бънданун показа е, че на едно местно ниво ние понякога можем да направим нещо, което реално да допринеса за промените”.

Забраната беше ускорена заради намеренията на компания за бутилиране на вода от Сидни  да направи инсталация за вода в града. Собственик на кафе каза, че хората се ужасявали от идеята да се добива вода в града, да се превозва до Сидни и да се връща обратно в бутилки, като така цената в магазините ще е 300 пъти по-висока.

Бутилираната вода е широко представяна като заплаха за околната среда заради енергията, която се хаби за производството й, за транспортиране и най-вече, защото повече бутилки свършват пътя си като замърсители някъде из природата.

Изследване на правителството на  Нов южен Уелс установило, че тази индустрия е отговорна за освобождаването на 60 хил тона газове в атмосферата само за 2006 година.

В последните години много от местните власти в Съединените щати и Великобритания спряха  харченето на публични средства за бутилирана вода. Бънданун, с неговите едва 2000 жители, обаче, е първия град, който тотално забрани подобна търговия на своя територия.
Местата, където преди това се продаваше вода –  рафтове в супермаркети, бензиностанции, кафенета – сега са заети от бутилки за многократна употреба.
Бутилките могат да бъдат напълнени навсякъде срещу дребна такса.
„Казваме на хората – може да спестите пари и да спасите природата едновременно. Губите само красивите етикети с планински поточета на тях. Сега тя извира директно от бутилката.”, добавя Ди.

На проведеното гласуване само двама души гласували против. Единият с мотива, че това ще доведе до завишена консумация на безалкохолни напитки, а другият е Джеф Паркър местния директор на бутилиращата компания от Сидни.

 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

БЕЛГИЯ ИЗГРАЖДА ВТОРА ГРУПА ВЯТЪРНИ ПЕРКИ НАВЪТРЕ В СЕВЕРНО МОРЕ

МОХАМЕД ЩЕ Е ВАШИЯТ НОВ СЪСЕД

ЕВРОПЕЙСКИЯ БИГ БРАДЪР ИСКА ДА ВИ НАБЛЮДАВА ОЩЕ ПО-ОТБЛИЗО

ТИГРОВИ КОМАРИ НАПАДНАХА ФРАНЦИЯ

ИДВА НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ

ДА АМА НЕ. ТУКА Е БЪЛГАРИЯ !

ИЛИЯНА ЙОТОВА: ДО 2 г. СЪСЕДИТЕ В ЕДИН БЛОК ЩЕ МОГАТ ДА ПОЛУЧАВАТ ТОК ОТ РАЗЛИЧНИ ДРУЖЕСТВА

ДОБРОВОЛНАТА СТЕРИЛИЗАЦИЯ НА МЪЖЕ ПРОЦЪФТЯВА В КРИЗАТА

ПРИЗРАК БРОДИ ИЗ ЕВРОПА

ПОВЕЧЕ ЕЛЕКТРОМОБИЛИ В ШВЕЙЦАРИЯ ДО 2010 ГОДИНА


Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2558

Posted by on окт. 3 2009. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.