АВСТРАЛИЙСКИТЕ ПАРТИИ СЕ ОБЕДИНИХА СРЕЩУ НЕЛЕГАЛНАТА ЕМИГРАЦИЯ

Kevin Rudd

Министър-председателят на Австралия Кевин Ръд обяви в края на юли 2013, само месец след избирането му начело на държавата-континент, че никакви бежанци, които пристигат нелегално с лодки нямат шанс да се заселят в Австралия. Премиерът постигна бързо споразумение с Папуа Нова Гвинея за връщането им обратно. Трето българско правителство обаче не може да се разбере с турският държава за връщане на нелегалните емигранти обратно на турска територия.

 Ръд обяви значителни промени в имиграционната политика на Австралия. Дори една от най-либералните, богати и проспериращи страни на Земята се реши да предприеми такива драстични мерки заради огромните последици и опасности, които носи нелегалната емиграция – пари на данъкоплатците, безработица, престъпност, сива икономика, социални проблеми.

В подписаното споразумение между Австралия и Гвинея (Regional Settlement Agreement) се казва, че всяко лице, което е заловено в нелегален опит да влезе в Австралия ще бъде връщано обратно в Папуа Нова Гвинея. Ако се установи, че те действително имат право на бежански статут ще имат възможност да се установят в Папуа Нова Гвиенея, а не в Австралия – това е особено важно.

Министър-председателя заяви по повода: „Австралийците видяха достатъчно хора да се давят по северните ни брегове. Страната ни се умори от трафиканти, които експлоатират бежанците и ги давят в морето. Това, което искаме е да изпратим послание на контрабандистите по света, че техният бизнес модел е практически подкопан.“  

Според Ръг споразумението ще е перманентна смяна на политиката и ще бъде актуализирано всяка година, за да се види дали програмата работи ефективно.

Основната опозиционна партия подкрепи горещо мерките на новото правителство (каква политическа култура), но заяви, че планът няма да проработи заради администрацията.

Единствените, които го осъдиха, както навсякъде по света, са Зелените, които определиха плана като неморален и обявиха целия политически спектър за вземането на десен завой, a Гвинея нарекоха Австралийския Гулаг.

По-голяма част от австралийското общество горещо приветства мерките. У нас по въпроса с охраната на българо-турската граница се мълчи. 

По материали от австралийската преса

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6798

Posted by on авг. 7 2013. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.