КАБИНЕТЪТ СТАНИШЕВ – ОПОЗИЦИЯ В 40-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ 7:0

Мина и си замина седмия вот срещу правителството на Сергей Станишев. За кой ли път се потвърди, че парламентарната ни опозиция е изключително слаба, липсват идеи, алтернативи, едва ли заради това е виновно управляващото мнозинство. Обвиненията, че са се вкопчили във властта и нея пускат не издържат, а са израз на безсилие. Опозицията просто следва събитията, не умее да ги предизвика, разчита на един или друг скандал, на едно или друго конфликтче, на изнесена или подхвърлена информация с елементи на интрига, на европейски, американски и какви ли не още чуждестранни доклади и  ако успее да изведе някой и друг дивидент от това е добре, пък най-малкото ще напомни за своето съществуване.

 Реагира като ощипана госпожица на изнесените данни и дългите изказвания на Сергей Станишев и членовете на правителството, оплакаха се от процедурата. Народът правилно го е казал на крива ракета космосът и е виновен. Тя процедурата у нас за водене на дебати по време на вот не е променяна от близо 18 години и да се правят аналогии как било навън е смешно. Това, че правителството и управляващото мнозинство използваха тази тактика, а опозицията не я беше предвидила и направи плахи опити с обаждания и тропане да противодейства си е неин проблем. Да искаш вот на недоверие за цялостната политика на правителството с мотиви, който будят в огромната си степен смях и учудване. Правителството не напразно благодари на опозицията за възможността да направи отчет за своята дейност, по добра възможност трудно можеше да намери. Не правителството се скри зад чиновници, а опозицията се скри зад голи думи и празни приказки.
Седмият вот показа, че парламентарната опозиция не е в състояние да предложи алтернатива на сегашното правителство и никак няма да е чудно огромната част от тях да не бъдат част от следващия парламент. Крайно време е агонията за някой от тях да приключи, тяхното време свърши, тяхното мислене и начин на действие остана в миналото. На страната е нужна конструктивно мислене и национално отговорно поведение. Не хленчене и хулене. За това си положение си е виновна самата опозиция. Вместо да съди и да пита правителството има ли криза, колко е то виновно и какъв кризисен план е предприело трябваше да предложи визия за развитие на страната, което в дадения момент е как можем да излезем в по-добра ситуация от кризата, как може да извлечем полза от всичко това, това е изкуството на държавника, да мисли напредничаво, стратегически, с поне една крачка по-напред от останалите, да предвижда нещата в утрешния ден и да убеди останалите в правотата си.
На китайски символът за криза, означава не само опасност, но и възможности. С политици, който мислят в минало и сегашно време сме в опасност, ако са на политическата сцена и няма как да извлечем възможност за просперитет и възход.
    Правителството не е толкова силно, ни най-малко и безгрешно, самите те си го признават, но с такава парламентарна опозиция, което и да е, където и да е по света, даже и най-слабото правителство ще се чувства комфортно и уютно.

Борислав АНГЕЛОВ
политолог


ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТАТИИ:

БЛОГЪРИ ЗАЩИТАВАТ ПРАВОТО ДА СЕ УРИНИРА НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА

АНТИКОРУПЦИОННИТЕ МЕРКИ НА БЪЛГАРИЯ СА НЕЗАДОВОЛИТЕЛНИ*Тони БАРБЕР (Брюксел)

ЗА НЯКОИ РЕАЛНОСТИ ПРЕД ОБУЧЕНИЕТО НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ В БЪЛГАРИЯ- ДАНИЕЛ ПАНЧЕВ

НАШИЯT ГОЛЯМ „ВРАГ” Е ПРИМИРЕНИЕТО

БОЙКО “ПРЕВЗЕ” ЧИКАГО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2072

Posted by on февр. 27 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.