ДОКТОР БОЙКИКЕВА: В БЪЛГАРИЯ ПОНЕ 25 ПРОЦЕНТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СТРАДА ОТ АЛЕРГИИ

СЕЗОНЪТ НА АЛЕРГИИТЕ ЗАПОЧНА

Д-р Мария Бойкикева е специалист по алергология и УНГ. Работи в Александровска болница. Повече от трийсет години се занимава с лечение на алергиите.


Д-р Бойкикева, пролетта обикновено е сезонът на алергиите. Какви са най-честите оплаквания?
Пролетта действително е сезонът на алергиите. Той започва да се проявява от ранна пролет, от месеците март и април, и продължава цяло лято и късна есен понякога. През първите месеци болните са чувствителни към дървесния полен, по-късно, през април и май, в умерения климатичен пояс започва да цъфти тревата. Това продължава до юни. Юни и юли са вече пролетните полени и към август са къснолетните полени, които понякога, особено ако е хубаво времето, могат да продължат и до септември. През този период болните чувстват голям дискомфорт, променя се и качеството им на живот, защото започват да кихат много често на пристъпи, проявява се обилна секреция, понякога придружена и със сълзотечение. Следващата фаза е запушване на носа, не могат да спят нощно време, а оттам се влошава и качеството им на живот. Болните не могат да работят пълноценно през деня, учениците, които в този период са още на училище, не могат да се концентрират, вниманието им не може да се съсредоточи и по този начин се влошават и оценките им. Най-страшното със сенната хрема е, че не само се появява хрема, но и късните последствия, които могат да се появят са бронхиалната астма, тежки астматични пристъпи в този период, които са свързани с полинозата. Могат да възникнат усложнения с ушите, да се появи серозен отит, алергичен синозит и общо влошаване на състоянието на болния. Затова е необходимо да се взимат спешни мерки. Когато е слънчево, действията на полените се засилват, когато вали дъжд, той отмива полените и болните се чувстват по-добре. Но често тези заболявания се бъркат и се смята, че става дума за простудни и вирусни заболявания, защото понякога и те са съпроводени с обилно кихане и секреция. Но когато тези хреми се появяват горе-долу по едно и също време всяка година и се повтарят, тогава може да се смята, че става дума за алергия или за сензабилизация към полените.Какво е лечението?
Винаги трябва да се взимат мерки. Трябва да се приемат антихестаминови препарати. Сега има силни препарати, взема се по една таблетка на ден. Един от тях е ксизалът, той е по-нов и не предизвиква сънливост, защото не действа върху централната нервна система. Ако състоянието на болния е по-тежко, се налага впръскване в носа на стероидни препарати, каквито има в България. Когато има конюнктивит, тогава трябва да се накапват противоалергични капки в очите. Задължително е мерките да се прилагат навреме, за да се подобри състоянието на болния и да се предотвратят усложненията, които настъпват. В този период не е редно да се правят проби, с които да се установи дали има сензабилизация, те се правят извън сезона на алергиите. И когато сензабилизацията е повече от две години, това налага да се проведе специфична имунотерапия. Имаме български алергени, които са сравнително евтини. Терапията с тях е по-дълга, но е с постепенно покачващи се дози и с много добър ефект. Има и вносни алергени – френски и испански. Въпрос на избор и средства е какво да се предпочете.

Може ли болният сам да отиде в аптеката и да си вземе тези лекарства или трябва задължително да се посъветва с лекар?
Необходимо е да се посъветва с лекар, който все пак да го прегледа. Това трябва да е оториноланголог или алерголог, за да може да постави правилната диагноза, а оттам съответно и правилното лечение.

Каква част от българите страдат от сенна хрема?
Както в други страни, така и в България поне 25 процента от населението страда от тези алергични ринити.

Каква е причината едни хора да страдат от сенна хрема, а други не?
Голяма роля в това играе наследственото предразположение. Когато единият от родителите страда, вероятността е по-малка, но когато и двамата са с алергично заболяване, вероятността е по-голяма. Не се онаследява самото алергично заболяване, а изобщо склонността към алергични реакции. Голяма част от тези болни са наследствено обременени.

Битува мнението, че сенната хрема не се лекува, а само се облекчава?
Напротив, сенната хрема е най-благоприятна за лечение. То се провежда със съответния алерген – или дървесен полен, или групов тревен алергоид от българските алергени, които дават голям ефект. Ползват се и вносните алергени. Но лечението трябва да е продължително, най-малко от три до пет години, за да има ефект. При това лечение, при използването на алергените, се образуват антитела при алергичните заболявания, които блокират съществуващите.

Има ли нещо, което може да помогне на болните извън лечението с медикаменти?
Има и други лечения, има и алтернативна терапия. Тя е известна, защото имаме специален консенсус за лечение на алергичните ринити, както европейски, така и български, който е съобразен с международния консенсус за лечение. Алтернативните методи са иглотерапия, която също помага. Хомеопатичните лекарства също. Но това е допълнителна терапия. Най-правилно е лечението със съответния алерген.

От какви алергии страдат най-често българите?
Най-често българите, както и хората в целия свят, страдат от замърсения въздух. Когато той е замърсен, вероятността от сензабилизация е по-голяма. В големите градове както и в България замърсяването с газовете, които отделят колите и други вредни вещества, е по-голяма.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=11

Posted by on мар. 29 2007. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.