БОРИСЛАВ САНДОВ: ТОКЪТ ЩЕ СКОЧИ РЯЗКО С 25%, АКО НЕ СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ

Борислав Сандов от Български център за зелена икономика /в бяло с шала/ предупреди за шоковия скок на цената на тока

Най-късно в началото на 2013 година токът у нас може да поскъпне рязко с 25%, ако не бъдат взети мерки. За това предупреди Борислав Сандов от Български център за зелена икономика. Той беше един от лекторите на семинар за журналисти, организиран от Немското посолство в столицата на тема „Възобновяеми енергийни източници – развитие и перспективи”.
Според Сандов, сметките за ток може да скочат рязко и сега единственият въпрос бил как това да стане плавно. Един от вариантите бил домакинствата да почнат сами да си произвеждат енергия, например със соларни панели на всяка къща. Сандов допълни още, че негативните промени се очертават, защото нямаме национален план за действие, вече 3 години сме без такъв необходим за бъдещето документ.
На семинара Сандов подчерта, че България е бедна на енергийни ресурси от стария тип – нефт и газ, а урановите мини са затворени и надали някога ще се отворят пак. В същото време обаче България е богата на възобновяеми енергийни източници като соларна и ветрова енергия. Едновременно с това сме зависими от енергийните суровини, защото всичко идва от Русия и никой не може да си избере откъде да ползва ток, понеже трите енергийни компании са си поделили България, описа проблема с монополите Сандов. Според него цената на всички суровини ще продължи да се вдига. Експертът е категоричен, че сега българинът плаща ток по два начина – веднъж в сметките, които плаща и втори път чрез данъците, заради всички скрити дотации. И на двете места обаче не било ясно как точно се формулира сметката.
Колегата на Сандов от Центъра за изследване на демокрацията – Руслан Стефанов, допълни, че България основно е вносител на енергия. Вносът е два-три пъти повече от износа. Изнасяме нефтопродукти и електрическа енергия, обясни той.
Експертите обясниха, че тепърва в нашия свят ще навлизат новости като все по-често се заговорило и за хоризонтални витла, които да се поставят на стълбовете на магистрали и да ги захранват с ток, като перките се движат от потока на колите.
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

СВЕТЛЬО ВИТКОВ УДАРНО ОБИРА НАКАЗАТЕЛНИЯ ВОТ

НЕГОДНИЦИ ТОЧАТ ЗЪБИ ЗА МИТНИЧЕСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ

БСП В РУСЕ СЕ ПОРАЗПАДНА

КАТ СОФИЯ – ТОРМОЗ С БЕЗКРАЙНИ ОПАШКИ В ЖЕГАТА

ВИК – СОФИЯ ТРОВИ С ПРАХОЛЯК ДЕСЕТКИ СЕМЕЙСТВА

БСП- РУСЕ СЕ ПРОДЪНИ, ОЧАКВА СЕ ГОЛЯМ ТЕЧ

БЪЛГАРИЯ ИМА ТРИ КАРДИНАЛНИ ПРОБЛЕМА: ПРЕСТЪПНИЦИ, ПЪТИЩА И ПРЕСТЪПНИЦИ, ПОКАЗВАЩИ ПЪТЯ*

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ДОСЕГА КАРАХМЕ САМО С ПРЕМИЕР, ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЪСТАВИ И МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

НОВА КАМЕННА КАРИЕРА ЗАСТРАШАВА ВОДОДАЙНАТА ЗОНА НА 7 НАСЕЛЕНИ МЕСТА КРАЙ СОФИЯ

ВЪПРОСИТЕЛНИТЕ ОКОЛО БЕНЗИНА, ПРОТЕСТИТЕ И БАНКИТЕ

БУТАФОРИЯ НА ВЛАСТТА ИЛИ ПРЕДИЗВЕСТЕНАТА ПОЯВА НА СТЕФАН

ЛИБИЯ ПУСКА НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ КЪМ ЕВРОПА

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА И НАТИСКЪТ ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЕМА БЕЖАНЦИ

КРАСИМИР РАЙДОВСКИ: КОГАТО ЕДИН ПЪТ КАЖЕШ ”А”, СИ ДЛЪЖЕН ДА КАЖЕШ И “Б”

ИТАЛИЯ ИЗПРАВЕНА ПРЕД ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА ЗАРАДИ НАПЛИВА НА ЕМИГРАНТИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4162

Posted by on ное. 28 2011. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.