НАКРАТКО ЗА БСП ИЛИ 20 ГОДИНИ СЛЕД НЕЙНОТО ПРЕИМЕНУВАНЕ

ОТ КОМУНИСТИЧЕСКА НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

На 03 април 1990 г. след проведен вътрешнопартиен референдум БКП се преимунава на БСП. За преименуването на комунистическата партия на социалистическа се обявават 86,71 % от нейните членове. Това не е послeдният референдум провеждан в партията, такъв има и през 1994 г., когато след общопартиен референдум е одобрена нейната програма. Тези два акта не са никак случайни, а напротив целят и постигат определени политически ефекти. Да се обедини болшинството на членската маса на политическата формация относно пътя по-който да се поеме, да се стигне до всеки един нейн член,даже и ако щете да се почуства всеки един с нещо ценен. Интересното е, че и след двата референдума партията печели изборите и получава повече от половината места във ВНС през 1990 г. и в НС през 1994 г., но така и не съумя да създаде успешно работещо правителство.

БСП е консервативна, тя е партия на реда със строга йерархия. Със сложни връзки между поколенията, роднински и семейни, наличие на един партиен електорат, който се възпроизвежда и промяната е привидна. Възприема се като партия на статуковото. Именно като защитник на това, което е било постигнато до 1989 г. започва да играе една нетипична роля за една лява партия, да не се възприема като носител на новото и прогреса. Нещата вътре в самата нея се случват бавно и трудно, следват събитията, а не ги пердизвикват. Често направо догонва гражданските инициативи, които в момента трудно виждат в нея свой защитник.

С пълноправното членство в Социалистическия интернационал и Партията на европейските социалисти се постигна важен пробив и бе съкрушен опитът да бъде поставена в международна изолация, но въпреки това реформирането и все едно спря и тя все още търси нейни аналози не там, където е нужно. Няма смисъл да се взира за такива на Изток към Русия, Китай или пък във Венецуела и Куба.

С въвеждането на квотите за младежи, жени, както и за ветерани се постига капсулиране и едно олекване на партията. Човек влиза в политиката и се занимава с нея, защото смята, че може да постигне нещо полезно, а не защото е младеж или жена. Вместо обновление се получи възпроизвеждане на една или друга част от различни поколения на номенклатурата от миналото. Въведеният през 1998 г. цикъл на двегодишно свикване на конгресите беше променен на три, а вече се върна към четригодишния. Това е грешка и обясненията, че се въвежда мандатност не е оправдание в случая. Някои вярва ли, че с този ръководен партиен апарат столетницата скоро може да започне да връща доверие към себе си, освен ако в момента управляващите не започнат да губят бързо доверие? Една или друга победа на частични местни избори в малките населени места са най-малко плод на доброто състояние на социалистическата партия.

Държанието и, че е единствената голяма партия вляво, съчетано с пренебрежението към всичко, което се случва в лявото пространство, не говори за далновидност и преценка на ситуацията. Загуби се прекалено много време от изборите през юли 2009 г. насам в утвърждаване на ръководството на статуковото и временното заряване на томахавките, в изповядването на идеологията на заглаждането на ръбовете на капитализма. Партията се намира в кръгова отбрана и с позицията си да се залага предимно на грешките на управелнието на ГЕРБ едва ли ще съумее да излезе от него. Погледите за коректив, алтернатива и опонент на управлението в момента от ляво са съсредоточени на друго място и неговата поява е въпрос на време, от това има нужда и самата социалистическа партия. С положението в което се намира левицата у нас, няма как да премахне апатията, обхванала сипматизантите на свободна, справедлива и солидарна България. За тях целта на лявото е създавена на свят управляван не от свободни пазари, а от свободни хора.

Борислав Ангелов
политолог
18 април 2010 г.


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:
 

НАРЪЧНИК НА МЛАДИЯ РОДИТЕЛ

АНТИКРИЗИСНИ МЕРКИ В ШВЕЦИЯ

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА НАРКОТИЦИ НА ДЕЦА

„ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ” НА СТАТУКВОТО В ССА

ВАТЕРЛОТО НА ВОЙВОДАТА ОТ РЗС

ПОЛИЦИЯТА В XXI ВЕК СЕ БОРИ С ПРЕСТЪПНОСТТА НА АВТОСТОП

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ РАЗРЕШИ ОЩЕ 4 ГЕННОМОДИФИЦИРАНИ
КУЛТУРИ

КАКВО ИСКАМЕ ЗА ДЕЦАТА СИ?

КОНТРОЛЪТ ВЪРХУ ОРЪЖИЯТА НАМАЛЯВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА – МИТ ИЛИ
ИСТИНА?

ДЪРЖАВНИЯТ КОНТРОЛ Е ЛИПСВАЩОТО ЗВЕНО ПРИ БЕЗОПАСНОСТТА НА
ХРАНИТЕ

ШВЕЦИЯ
И
НОРВЕГИЯ
ИЗПРАВЕНИ
ПРЕД
ТИКТАКAЩА БОМБА НА ИСЛЯМСКО НАСИЛИЕ

ТОЛЕРАНТНОСТТА СИ ИМА ГРАНИЦИ: ОСКАР ФРАЙЗИНГЕР OT
ШВЕЙЦАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ ПРЕД ДАРИК РАДИО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3141

Posted by on апр. 18 2010. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.