ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ДО 10 НОЕМВРИ БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ Е УПРАВЛЯВАЛА ОТ ИКОНОМИСТИ

РЕКЕТИРАНЕТО ОТ МУТРИТЕ ПРЕМИНА В РЪЦЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА. ТЯ ЗАПОЧНА ДА РЕГИСТРИРА МОНОПОЛИТЕ.

ТОВА, КОЕТО СЕ ПОСТРОИ, И РАБОТИ И ДО ДНЕС, Е НАПРАВЕНО НЕ ОТ ТОДОР ЖИВКОВ, А ОТ ВЪЛКО ЧЕРВЕНКОВ

АНДРЕЙ ЛУКАНОВ НИКОГА НЕ Е БИЛ НИТО ПО ОБРАЗОВАНИЕ, НИТО ПО ДУХ ИКОНОМИСТ

Георги Христозов е роден на 2 февруари 1948 г. в София. Завършил е търговия във ВИИ”Карл Маркс”. Син на министъра на вътрешните работи (1949 – 1950) и виден член на БКП – Руси Христозов.

 

Г-н Христозов, навършиха се 21 г. от 10 ноември, когато беше стартиран т.нар. преход. Да си припомним основните причини за този поврат.
Ще  се позова на В.И.Ленин, който е казал може би едно единствено право нещо, според мен, а то е, че политиката е концентриран израз на икономиката.
Голямото срутване у нас, което настъпи след 10.11.1989 г., беше резултат не на теориите, които развиват днес големите апологети, като набъркват Горбачов, Тачер, този, онзи, въобще теорията на конспирацията е пълна. Обаче никой от тях не е чел Валери Петров. Той има едно много хубаво произведение за трите хали, което завършва горе долу така – не било трите хали, а било трите N някой некадърник наш.
 От 5.11.1962 г. и от 1964 г. в целия Източен блок започва една система на издигане на отговорни постове на хора без морал, с дипломи, но необразовани и с много слаба компетентност и стеснен кръгозор. В основата на Варшавския договор беше да се създаде огромна маса от ядрени бойни глави, ракети и в крайна сметка никой не се е интересувал от материалната заинтересованост. Не случайно професор Стоян Марков каза, че социализмът се е сринал поради това, че не е имало никаква материална заинтересованост. Закон беше маса предприятия да работят на загуба, непрекъснато да се дават социални придобивки на работниците. Много от тях работеха с 15 до 30 % от производствените си мощности и най-страшното, което беше, че нямаха пазари за своите стоки. СИВ създаде един изкуствен пазар, започна един обмен на стоки, които не бяха с добро качество и те нямаха възможност със своите цени да излязат на пазарите извън него.
Другият проблем беше, че единица изделие, произведено в България, беше с три пъти по-голям разход на енергия за производство отколкото в Западна Европа. Само това е достатъчно да се разбере колко сме назад.
Да надникнем в Закона за подоходното корпоративно облагане, в който има една таблица за амортизациите, която е общовалидна и за Изтока, и за Запада Този Закон определя степента на амортизация, т.е. за колко години, за колко месеца се обезценява един актив. Ние много обичахме да се бием в гърдите, че сме създали активи за 118 млрд.$ – заводи и фабрики. По гореспоменатата таблица сградният фонд се амортизира за 25 г. на 100 %. За 3 г. и няколко месеца се амортизират машини, производствено оборудване, апаратури. Т.е. всяка закупена машина за три години и нещо се обезценява. Транспортните средства се обезценяват за 10 г./без автомобили/. И 18-те хиляди първокласни пътища и магистрали за 10 г. също трябва да се преасфалтират Ами електрониката! След 2 г. стойността на електронноносителните машини е равна на нула. Това нещо, само ако беше в главите на големите икономисти, те щяха да разберат, че трябва да създават такова производство, че във времето амортизационната норма да даде възможност да се върнат вложените капиталовложения и да се излезе на печалба. Такава е световната практика.
А ние какво правехме? Започва едно безумно строителство. По стария правилник за капитално строителство една сграда трябваше да се изгради за 18 месца, с решение на Министерския съвет – до 32 месеца. Обаче строителите отишли на място, направили си къщи, база, децата им тръгнали на училище… Няма луд в Сестримо или в Белово да свърши за 1,5 г.  работа и да бяга на друго място. По-скоро го протака 2-3 години, ще се вземат премии, ще се говори за героични усилия и т.н., и виж, че минали 5 г. Същевременно, за да се лапнат комисионни от честните търговци, първата им работа беше още преди да започне строителството да договорят машини и съоръжения, които да стоят в сандъци и докато приключи обекта амортизациите изтекли.

В такъв случай защо все още някои изпитват носталгия по миналото?
Казахме какъв беше принципът на работа. Независимо, че през последните 21 г. след 10 ноември за великите строежи преди това говорят красиво, патетично. Аз уважавам тези хора за тяхната  носталгия по миналото, но те съградиха нещо, което за много кратко време рухна. Ей тия амортизационни норми, които са не от вчера, като че никой не беше чел. Директор на строително предприятие обезателно трябваше да е строителен инженер. Човек, който нищо не разбира от икономика, не е ефективен. Той е инженер, да ходи да прави конструкции, да изчислява, но не да се занимава с неща, които не разбира.

Все пак как така огромни производствени мощности изведнъж рухнаха и се изкупиха за дребни стотинки? Не бяха ли предизвикани  и изкуствени фалити?

Какво се изкупи? Изкупиха стар метал, който веднага бе продаден, прибраха им парите, защото някой мислеше, особено Иван Костов, че като продадат дадено предприятие, то ще тръгне да произвежда. Какво? То най-напред няма пазар, суровини, но има дългове към държавата и неизплатени задължения към персонала. И става много лесно да се обяви в ликвидация и преди още да минат процедурите в съда, да се разпродадат машините, 5-6 от по-хубавите да се вкарат в Турция, да се приберат парите в лична сметка. И после- няма ги машините.
Преди 10 ноември изграждането ставаше хаотично, понякога дори необмислено добре с кого и с какво ще се работи. Например край Радомир – Червена могила, заводът за тежко машиностроене щял да работи с японците, говореше се, че те щели да докарат пет души директори и т.н. Добре, но това се говори след като е започнало строителството. Може ли да се строи нещо, преди да се изясни какво е?
Ще дам още един пример. В армията имаше 700 МТЛБ – това са вид верижни машини. За тях бяхме построили за мирно и военно време мощности, които да произвеждат 14 000 годишно, т.е. 20 пъти повече от реалните потребности. Е, правеха се 200-300 годишно като им се монтираха дизелови двигатели и се изтъргуваха в Близкия Изток. Ами завод “Ворошилов”, т.нар. слаботоков завод. В София се намира БАН, а също и Институт по радиотехника. В София е и централната база от 1957 г. и телеграфопощенският институт, които също се занимаваха с радиообмен и т.н. С други думи това беше завод с научен тил, който правеше страхотни телевизори, радиоапарати, телефони… И изведнъж гениите след 1962 г. решиха, че след като от Търново се карат дървени кутии за телевизорите и радиоприемниците, било по-евтино последните да се правят там. А там нито научна база, нито развойни институти, нито  научна библиотека и т.н. – никакъв тил. И започна пълна профанизация на производството. Вместо след като си изградил едно предприятие да го развиваш и разширяваш, ти го местиш цялото и то става без тил на място. Ето това е най-елементарният пример за профанизацията на производствения процес.

Какво ще кажете за върха на грандоманията –Кремиковци ?

Болна тема. Там потънаха 40 милиарда. Всяка година се даваше по 1 млрд държавни дотации. Нещо повече – имаше години, когато ръководството на комбината молеше да се намалят дотациите на 800 000, 700 000, но в края на годината все пак им се даваше по един милиард. И като се вземат парите за разширяване на  ж.п.линиите, за устройване на работниците и т.н. ето ги 40 млрд. 40млрд. какво са ? Четири милиона двустайни обзаведени апартамента. Да не говорим за 12-те жп завода, докато преди 9.9.1944 г. е имало три бази –жп завод в София, завод за траверси в Белово и Кораловаг във Варна. Парадоксът е, че продължавахме да си купуваме жп вагони от чужбина и т.н. Тези числа, които приведох като примери, не бива да се минават с лека ръка. Защото  благодарение на този огромен унищожен национален ресурс, хората имат в момента два пъти по-малък реален доход, отколкото през 1989 г. А цял свят в това време си повиши 20 пъти реалните доходи. Затова сме на опашката на Европа и сме най-бедни. Само са това, че в България в продължение на десетки години се вървеше към унищожаване на националния доход.
И сега изтича непрекъснато национален доход. Вземете “Цанков камък”? От Здравната каса къде са 2 милиарда? Примерите са около нас, а ние стоим, гледаме, казваме, че това не ни интересува и с жълтите стотинки си крепим живота.

Ясно, че не е било ефективно производството, но изнасяхме. Как ставаше това?
Крадяхме по 3 млрд.$ от разлики от цените, от продажба н забранени медикаменти, от износ на оръжие. Три милиарда нивлизаха в джоба всяка година. И когато през 1984 г. падна мандалото, ние започнахме, понеже сме си свикнали да харчим без да  произвеждаме, да взимаме заеми от цяла Европа и натрупахме един огромен национален дълг над 9 милиарда.
Тъй като си бяхме свикнали, меко казано, да вземаме от руснаците, да нарушаваме чуждите закони, да продаваме амфетамини, забранени лекарства, оръжие /за последното и за научни открития не си плащахме лицензи на руснаците/, и си живеехме много добре.
Това естествено натрупа един огромен негативизъм, наложи се естествено да затворят хиляди предприятия, които нищо или почти нищо не произвеждаха, и може би за две години два милиона останаха без работа. Те започнаха по спешност да заминават в чужбина -1,2 млн души и 300 000 преди това заминаха за Турция. В сраната също останаха безработни. Спешно трябваше да се смени моделът! Но това не ставаше, макар че идваха какви ли не специалисти, които да обяснет, че опашката на котката не се реже на части, а от един път. Няма да я боли по-малко, ако я отрежем на шест пъти, нали? Такива бяха нашите доморасли политици. Всъщност, то нямаше икономисти. Тодор Живков и Станко Тодоров бяха с гимназиално образование,  Георги Атанасов е историк… въобще до 10 ноември българия не се е управлявала от икономисти. Но не това е най-страшното. Страшното е, че се създаваха работни места, за да се скрият хората на топло, пък после ще им се дават някакви пари, за  да живеят. Никой не се интересуваше това предприятие какво прави, за колко го прави и т.н. Всичко се трупаше и планината се срути. Не може да натрупаш една огромна купчина пясък, тя рано или късно се свлича.

При един разговор по-рано, между другото казахте, че построеното не по времето на Тодор Живков, а на Вълко Червенков работи и до днес. Изглежда, че управляващите тогава са били по-далновидни?
Мостът на дружбата вече 60 г. се експлоатира зверски. Той до сега се е изплатил над 20 пъти. Корабостроителницата във Варна, Содовият и циментовият заводи в Девня и до ден днешен носят печалба на собствениците, завода за металорежещи машини и силнотоковия завод в София – също. Има и много други примери. Кога се построи сградата на Софийската опера, ЦУМ,  Партийния дом, хотел “Балкан”? Кой откри телевизионната кула? Вълко Червенков! Оплютият от Стефан Цанев ДМЗ в Перник започна работа през 1953 г. с производство на 300 000 тона стомана, които се произвеждат само от вторични суровини. До днес този комбинат печели и хората, които го  купиха правят пристанище в Лом, за да изнасят 2 млн. тона стоманени профили. Значи комбинатът правилно е замислен и построен. Всичко това говори, че хората по онова време /на Червенков / са били с отношение към това, което се работи. Ако надникнете  само в материалите от Априлския пленум, ще видите каква критика си е правил Вълко Червенков. Кой си е позволил до ден днешен от българските политици да си направи реална самокритика за главните неща? Никой!
След 1962 г. бяха създадени нови 2400 предприятия и по официални данни през 1989-90 г. държавните дотации държавните дотации възлизат на 9 млрд.лв. И това е една от причините  на 10 ноември да се върнем на изходно положение. Но и тогава се намери един хитрец, който доста журналисти и в момента хвалят колко е бил велик.

За кого говорите?
Андрей Луканов. Той реши да доведе държавата до фалит, за да може след това да се приватизира от неговите хора. Андрей Луканов никога не е бил нито по образование, нито по дух икономист. Той беше външноикономически работник.
И защо днес хиляди хора го превъзнасят, не мога да разбера. Затваряме си очите и не искаме да разберем защо се срути системата през 1989 г. И затова и в момента 85 % от населението си спомня с умиление за “хубавите години” по време на Тодор Живков.

И…
Балонът се спука и започна голямото плащане. Още Маркс е открил, че на десет години добър живот има две години криза. Ние изкарахме 40 години и виждате какво става. Осем години плътна криза, след което малко отпускане, след това… пак.
В момента немалко хора считат, че новото е системата на узаконен грабеж. И чистачката, и работникът искат да откраднат, и администраторът – също. Където и да отидете всеки ви гледа в ръцете. Рекетирането от мутрите премина в ръцете на държавата. Тя започна да регистрира монополите. Примерно “Софийска вода” – цената на водата скочи десет пъти, а нищо не е инвестирано. Не се смениха 5 000 км. етернитови тръби и софиянци продължават да пият канцерогенна вода. Но другарят Стефан Софянски все пак го оневиниха. Къде изчезнаха 37 млн.лв. воден заем? Концесионерите го изпратиха в Лондон, а ние го плащаме.
И, ако продължават така да крадът някои наши момченца, хич да не се чудят, ако се случи 9 септември.

 
Георги Христозов


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:
 

ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ОРЪЖИЯТА ГАРАНТИРАТ ГЛОБИ И ОЩЕ БЮРОКРАЦИЯ

БОРИСА ТЮТЮНДЖИЕВА: ОБИЧАМ ДА ЖИВЕЯ НА РЪБА

БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ САМИ ДА РАЗВЪРЖАТ РЪЦЕТЕ СИ -доц. Любима ЙОРДАНОВА

РАДИКАЛЕН ИСЛЯM – Йордан ТОДОРОВ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: РЕФОРМИ С РЕЙТИНГ НЕ СЕ ПРАВЯТ

СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ ПРЕД ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА НОВАТА ДИСКРИМИНАЦИОННОСТ – Калоян МЕТОДИЕВ

КОГО И КАКВО ЛЕГИТИМИРА БАН ИЛИ ЗАЩО АКАДЕМИЯТА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е РЕФОРМИРАНА – Владимир Стойчев

НА ОПАШКА ЗА НОВИ ДОКУМЕНТИ*

ДА ОПОНИРАМЕ НА ИДЕЯТА ЗА ГЕЙ СВАТБИ С РАЗУМНИ АРГУМЕНТИ

ВЕНЕЛИН СТОЙЧЕВ: СОЦИОЛОГИЯТА НЕ Е КАМАРА С КНИГИ

ПРОФ: СТЕФАН КАРАСТОЯНОВ: ВРЕМЕ Е ЗА ОБНОВЛЕНИЕ И НОВИ
ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ ПРЕД БЪЛГАРСКИ
ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ

КАМЕРИ В СОФИЙСКИТЕ ТАКСИТА

КМЕТОВЕ СЕ СЪБЛЯКОХА В ЗНАК НА ПРОТЕСТ

ДО БОЛКА ПОЗНАТИ НЕЩА

МАРИЯ ИВАНОВА РОДИТЕЛ НА СЕДМИЦАТА В МАРТИ-ОНЛАЙН:
РАБОТАТА Е МОЯТА
КРЕПОСТ

КЛАСАЦИЯ НА 10-ТЕ НАЙ-ДОБРИ СТРАНИ ЗА ЖИВЕЕНЕ ЗА 2009
ГОДИНА

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ: ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ СА ИНСТРУМЕНТ ЗА
ВЛИЯНИЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3485

Posted by on ное. 20 2010. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.